What to do met eetbare bloemen?

Met een mooie bos bloemen haal je de lente in huis. Maar wist je dat sommige bloemen meer zijn dan alleen decoratie? Die zijn eetbaar! Klinkt misschien gek, maar in de gastronomie is het een bekend fenomeen. Voordat je nu hele bossen bloemen naar binnen begin te werken, hieronder op een rij wat je precies kunt eten, waar ze naar smaken en hoe je ze bereidt!

dessert-oost-indische-kers-blog

Welke bloemen zijn om op te eten?

Lavendel, calendula (ook wel goudsbloem genoemd), viooltjes en rozen zijn bekende bloemen die eetbaar zijn. Dit zijn ook bloemen die vaak in huidverzorgingsproducten worden gebruikt, zoals lavendelzeep, calendulazalf en rozenolie.

Andere eetbare bloemen zijn madeliefjes, anjers, afrikaantjes, Oost-Indische kers en Mexicaanse dragon. En wat dacht je van bloemen die aan een vrucht groeien, zoals de courgettebloem? Deze zien we in de Nederlandse supermarkt niet terug, maar ga je naar de markt in Italië dan zit er altijd een mooie bloem aan de courgette.

Zo zijn er nog tal van andere bloemen die niet alleen kleur en vrolijkheid meebrengen, maar ook in de keuken een echte toevoeging zijn.

cupcakes met bloemen - eetbare bloemen - blog- vertt

Eetbare bloemen als decoratie

Vaak worden eetbare bloemen gebruikt als decoratie in de patisserie. Denk aan viooltjes en rozenblaadjes op taarten en cakes. En aan lavendel als versiering van cupcakes. Ook hartige gerechten worden veel versierd met eetbare bloemen. Zo geeft Oost-Indische kers wat extra kleur aan je salade en staat de courgettebloem mooi als topping op een kom (courgette)soep. Calendula kleurt je risotto mooi geel en ook andere vis- vlees- en groentegerechten ‘leuk’ je op met een mooie bloem.

Koken met eetbare bloemen

Die decoratie is natuurlijk erg leuk, maar wat voor smaak voegen die eetbare bloemen nou toe aan je gerecht? Iedere bloem heeft een eigen smaak. Bepaal dus eerst wat voor smaak je aan je eten wilt toevoegen, net zoals je bij het gebruik van kruiden doet. De geur van lavendel en roos ken je waarschijnlijk wel. Calendula heeft een hele lichte smaak. Mexicaanse dragon heeft een frisse anijssmaak en smaakt licht naar peper.

Anjers smaken naar kruidnagel, viooltjes naar sla, Oost-Indische kers naar radijs, en madeliefjes geven een licht bittere, kruidige smaak aan je eten. Wist je dat gedroogde lavendel wordt gebruikt in Provençaalse kruiden?

“Kies, net als bij kruiden, eerst de smaak die je wilt toevoegen.  Zoek daarna de bloem die erbij past.”

Geneeskundige werking van bloemen

Veel planten, kruiden en ook bloemen staan bekend om hun geneeskundige werking. Bij Vertt willen we niet beweren dat je met bloemen ziektes geneest of gezonder wordt, maar we willen tóch benoemen wat er door anderen gezegd wordt over de helende werking van bloemen:

  • Calendula helpt de huid genezen en werkt helend op de gal en lever
  • Lavendel werkt rustgevend en therapeutisch
  • Madeliefjes zijn een bron van magnesium
  • Mexicaanse dragon werkt ontspannend en kan een kater verhelpen. In grote hoeveelheid kan het licht hallucinerend werken, voornamelijk als het rauw gegeten wordt of wordt gerookt. Door te koken verdwijnt de hallucinerende werking
  • Oost-Indische kers zou een ontsmettende werking hebben en werd vroeger als antibioticum gebruikt

Waar moet je op letten wanneer je bloemen gaat eten

  • Het verschilt per eetbare bloem welk gedeelte je kunt eten. Over het algemeen zijn dit altijd op zijn minst de blaadjes van de bloem. Check voor het eten van de rest van een bloem het verder eetbaar is.
  • Zorg ervoor dat je alleen bloemen eet die onbespoten zijn. Of kweek ze zelf. De zaden van Vertt zijn allemaal biologisch, waardoor je de bloemen die daaruit groeien veilig kunt eten.
  • Wees voorzichtig met het eten van grote hoeveelheden ongekookte Mexicaanse dragon, vanwege de licht hallucinerende werking.