Hoe start je een moestuin in pot?

Ja, jij wilt die verse kruiden uit eigen tuin! Je eigen sla plukken om een kakelverse salade mee te maken. Of een vrolijke bloemenzee voor je raam. Maar een moestuin aanleggen, dat klinkt als heel veel werk. “Zijn mijn vingers daar wel ‘groen’ genoeg voor?”, “En heb ik daar wel ruimte voor, en genoeg tijd?”. Het antwoord op deze vragen is een moestuin in pot. Wat dat is en hoe je die start, lees je hier.

ceramic-moestuin in pot-blog-vertt

Een moestuin, maar dan makkelijk

Een ‘normale’ moestuin zie je vaak in grote tuinen achter het huis of in volkstuinen. Hierbij staan de planten in de bodemgrond. Die grond moet bewerkt worden, geschoffeld en er moet misschien extra aarde bij met moestuinvoeding. Heb je geen grote achtertuin en kun je niet dagelijks een paar uur in de tuin werken, dan is een moestuin in pot de oplossing.

Een moestuin in pot houdt in dat je niet in de grond zaait, maar in een bloempot, moestuinbak of in een moestuintas. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een grote tuin en de juiste grond, maar kun je eigenlijk overal waar je wilt wel een moestuin(tje) beginnen!

lavendel-moestuin in pot-blog-vertt
munt-moestuin in pot-blog-vertt

Starten met het Vertt tuintje

De biologische zaden van Vertt zijn geschikt voor zowel moestuin in de grond als in pot. Dus of je nu een grote lap grond achter je huis hebt, of alleen een klein balkonnetje, met Vertt kweek je gemakkelijk zelf groenten, kruiden en bloemen. Start je met een moestuin in pot, dan kun je bij Vertt ook terecht voor je moestuintassen, waarin je de zaadjes zaait. Deze tassen laten overtollig vocht en lucht door. Zo kunnen je zaden goed groeien en vinden de wortels van de plant op een gezonde manier hun weg.

Zo start je een moestuin in pot:

  • Kies je plek

Voor een moestuin(tje) heb je een buitenruimte nodig. Dit kan een tuin zijn, een balkon of een dakterras. Het is een vereiste dat je moestuinplanten buiten staan. Veel zonlicht is een pre, maar ook met weinig zonuren kom je een heel eind.

  • Kies zaden die bij de zon passen

Heb je weinig zon, dan kies je zaden die hier goed bij groeien. Heb je veel zonlicht, dan kun je alle zaden kiezen uit het Vertt assortiment. Op de how-to pagina’s staat per zaadsoort het aantal zonuren dat nodig is.

  • Wat eet je graag?

Een Vertt moestuin(tje) levert groenten, kruiden, vruchten en eetbare bloemen op. Kies zaden die je lekker vindt en graag eet.

“Kies zaden van groenten die je lekker vindt en graag eet”

  • Zorg voor bloemen

Bloemen trekken bijen aan en die heb je nodig om je vruchten te bestuiven. Het Vertt bijenmengsel bevat verschillende zaadsoorten waar allemaal mooie bloemen uit groeien. Dat ziet er niet alleen vrolijk uit, maar helpt je ook aan meer oogst!

  • Zorg voor het juiste materiaal

Zorg voor een goede pot, moestuinbak, of een moestuintas. Let ook op de grond die je in huis haalt. Het liefst kies je voor een biologische moestuingrond die geschikt is voor een moestuin in pot. Die bevat veel voeding en er zitten geen chemicaliën in.

  • Zaai op het juiste moment

Let op dat je jouw zaden op het juiste moment zaait. Sommige zaden kunnen van maart tot september de grond in, sommige alleen vroeg in het seizoen en andere mogen juist pas na half mei naar buiten. Ook deze informatie vind je op de how-to pagina’s.

  • Verzorg je moestuin

Zaadjes hebben vooral water en daglicht nodig om te ontkiemen. Geef ze genoeg water, maar maak de aarde nooit te nat. Houd ook in de gaten of slakken er niet van snoepen!

pallet-moestuin in pot-blog-vertt
  • Oogsten maar!

Heb je oogst, dan is het natuurlijk genieten van vers eten op je bord. Oogst op het juiste moment en bewaar je groenten niet te lang. Ze smaken het lekkerst zo vers mogelijk!

 

Veel plezier met je Vertt tuintje!

Recommended Posts