Ontspanning nodig? Ga tuinieren!

Bezig zijn met de natuur schijnt stress verminderend te werken. Komt dat even mooi uit! Want met social media, 8 verschillende appgroepen, werk, het huis, je sociale leven en eventueel kids, kan het soms allemaal een beetje veel worden. Ontdek hier waarom tuinieren een mooie oplossing is om wat meer rust in je hoofd te brengen.

aarde in hand-tuinieren onstpant-blog-vertt

Rustgevende werking van de natuur

Van de natuur word je rustiger en je krijgt een beter humeur. Denk maar aan een ontspannende wandeling in het bos of op het strand. En hoewel ons leven zich vaak grotendeels binnen afspeelt, kunnen we de natuur prima in huis halen!

Met kamerplanten, bijvoorbeeld. Maar ook met buitenplanten. Of je die nu in de tuin, op balkon of op je dakterras zet. Plaats daarom mooie bloemen en planten buiten. In pot, bak, of tas. Of natuurlijk direct in de tuingrond.

moestuin water geven-tuinieren ontspant-blog-vertt
groeiende plantjes-tuinieren ontspant-blog-vertt

Een goede focus

Je plantjes watergeven, nieuwe tuinaarde strooien, de struiken snoeien of bloemen in mooie potten zetten. Waar je ook mee bezig bent in de tuin, je kunt je 100% op je activiteit focussen. Geen hand vrij om je telefoon of laptop mee te bedienen. Door zonder afleiding aan het werk te zijn, denk je alleen aan de tuin en niets anders. Die focus werkt ontspannend en rustgevend.

Liefde geven brengt plezier

Bij plantjes verzorgen komt een hoop liefde kijken. Met zorg zaadjes in de aarde leggen, of voorzichtig je plantjes overpotten. Hoe meer liefde en zorg je stopt in je planten, hoe meer plezier je hebt in het tuinieren.

“Kijk iedere dag op een vast moment of je zaadjes al uitkomen.”

Tip! Ga iedere ochtend of middag op een vast moment kijken hoe het met je tuintje gaat. Geef je plantjes water en ga op zoek naar zaden die uitkomen en planten die in bloei staan. Zijn je blaadjes alweer hoger dan gister gegroeid? Misschien mag je al wat oogsten!

snijbiet moestuinbak-tuinieren ontspant-blog-vertt

Het trotse gevoel

“Ik wil wel tuinieren maar ik heb geen groene vingers”. We horen het vaak bij Vertt. De angst dat je plantjes niet uitkomen of doodgaan. Maar wat dacht je van het trotse gevoel als je plantjes wél goed groeien? Volg je de how-to pagina’s bij het zaaien, verzorgen en oogsten van je moestuin, dan is de kans heel groot dat jouw plantjes het heel goed gaan doen. Want eigenlijk heeft iedereen wel ‘groene vingers’.

En wat dacht je van de oogst die je uit je moestuin binnen haalt! Het geeft enorm veel voldoening om zelfgekweekte komkommers in je salade te gebruiken, of écht verse sperziebonen op tafel te zetten. Die voldoening geeft zelfvertrouwen en heeft een positieve invloed op je stemming.

Tuinieren werkt heerlijk ontspannend. Handen in de aarde dus!

Recommended Posts