Skip to content

goudsbloem

HOW-To
/
/

calendula officinalis

latijnse naam

BL001

artikelnummer

bloemen

categorie

maart - mei

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juni - september

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Goudsbloem, ook wel calendula genoemd, staat bekend om haar zonkleurige blaadjes en helende en verzachtende werking op de huid. In de homeopathische geneeskunde wordt het vaak gebruikt in zalf voor schaafwonden en sneetjes. Goudsbloem is eetbaar en een heerlijke toevoeging aan warme gerechten en zoetigheden! Ook fijn, de bloem houdt mieren op afstand. Lees hier alles over het zaaien, oogsten én eten van goudsbloem.

 
 

zaaien

Vanaf half maart tot eind mei kun je de calendula buiten zaaien. De bloemen brengen met hun geel/oranje kleur heel wat vrolijkheid met zich mee en houden van een zonnig plekje. Ook trekken ze bijen en vlinders aan. Zaai de goudsbloem dus in de buurt van je andere moestuinplanten, dan kunnen de bijen die meteen bestuiven. Dit is hoe je zaait:

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Strooi de zaadjes erop (breedwerpig zaaien)
  • Strooi er een klein beetje moestuingrond overheen
  • Maak de grond vochtig met de plantenspuit of (regen)water

verzorging

Goudsbloem houdt van water en zon! Zorg dus voor veel zonuren en geef dagelijks wat water. De aarde mag niet drijfnat zijn, maar wel een beetje vochtig. Na 2-3 weken zullen de zaden ontkiemen. Houd in die periode goed in de gaten of de slakken er niet van snoepen, die vinden het een heerlijke plant als de blaadjes nog jong zijn.

 
 

oogsten

Zijn de planten uitgegroeid tot stevige stengels die mooie bloemen groeien, dan kun je oogsten. Oogst de bloemen vaak, zodat de planten meerdere keren bloemen per seizoen kunnen groeien. Als je na een zonnige dag oogst, hebben de bloemen meer smaak.

in de keuken

De geel/oranje bloemblaadjes kun je rauw eten. Sla het witte gedeelte bij de bloembodem over, want dit is erg bitter. Calendula wordt ook wel ‘Poor Man’s Saffron’ genoemd, omdat het net zo’n mooie gele kleur aan risotto, soepen, puree en andere warme gerechten geeft als saffraan. Ook geven de bloemblaadjes een scherpere smaak aan je eten.

Kan je taart salade wel wat kleur gebruiken? Versier ‘m dan met wat verse goudsbloemblaadjes. Je kunt ook thee maken van de blaadjes, dit zou allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Geen trek? Goudsbloemen kun je natuurlijk ook mooi in een vaas op tafel zetten.