Skip to content

oost-indische kers

HOW-To
/
/

Tropaeolum majus

latijnse naam

BL003

artikelnummer

bloemen

categorie

maart - mei

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juli - november

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

De Oost-Indische kers komt oorspronkelijk uit het Andesgebied van Bolivia en Peru. Bij de Inca’s stond deze bloem bekend om haar geneeskrachten. Nu kennen we de Oost-Indische kers vooral om haar vrolijke kleuren en de mierikswortel-achtige smaak van deze eetbare bloem. Dit ras groeit flink omhoog, zorg dus voor een rekje of klimnet!

 
 

zaaien

Oost-Indische kers zaai je vanaf half maart tot eind mei buiten in de moestuingrond. De bloemen worden geel, oranje en rood en trekken daarmee bijen aan. Zet je Oost-Indische kers dus naast je andere moestuinplanten, daarmee maak je het de bijen makkelijk om ze te bestuiven! Zaaien doe je zo:

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Strooi de zaadjes erop (breedwerpig zaaien)
  • Strooi er een laag van 2 cm moestuingrond overheen
  • Maak de grond vochtig met de plantenspuit of (regen)water

verzorging

Geef de Oost-Indische kers dagelijks een beetje water, maar maak de aarde niet te nat. Na 2 tot 3 weken zullen de zaden ontkiemen. En begint de plant te groeien. Deze bloem trekt bladluis aan. Daarmee houd je de bladluis heel handig weg bij je andere moestuingroenten!

 
 

oogsten

Oost-Indische kers bloeit van juli tot diep in de herfst. De mooie bloemen kun je van de plant plukken zodra je ze wilt eten.

in de keuken

De bloemen en bladeren zijn eetbaar en smaken een beetje naar mierikswortel. Gebruik ze om je gerecht mee te decoreren of om er een lichtpittige smaak aan toe te voegen. Je kunt de bladeren ook inzouten.