Skip to content

bieten

HOW-To
/
/

beta vulgaris

latijnse naam

WR003

artikelnummer

groenten

categorie

april - juli

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juli - oktober

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Dit bietenras heet Egyptische Platronde Bieten. En het zijn dan ook platte, ronde bieten. Vol van smaak, goed rood en heerlijk door je (na)zomerse gerechten. Lees hier hoe je ze kweekt!

 
 

zaaien

Bieten kun je vanaf half april buiten in de moestuingrond zaaien. Dit doe je in een rij, met steeds 7 cm tussen de zaden. Is je moestuinbak groot genoeg, dan kun je meerdere rijen naast elkaar maken. Houd daartussen 30 cm afstand. Zaaien doe je als volgt:

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Graaf er kuiltjes in van 2 cm diep, met 7 cm afstand ertussen
  • Leg in ieder kuiltje 2 zaadjes en bedek ze met grond
  • Maak de grond vochtig met de plantenspuit of (regen)water

verzorging

De biet hoeft het niet te warm te hebben, maar houdt wel van zon. Een plekje in de tuin of op balkon waar de wind én de zon komt, is dus perfect. Binnen 2 weken zijn de zaadjes ontkiemd tot een klein plantje van zo’n 5 cm hoog en kun je ze eventueel wat uitdunnen. Dat houdt in dat je plantjes weg haalt die ‘te veel’ zijn. Om een gezonde biet te groeien, moet er tussen ieder plantje 7 cm zitten. Geef de plantjes dagelijks een beetje water, maar maak de aarde niet te nat.

 
 

oogsten

Van juli tot september kun je de bietjes oogsten. Is je biet groot genoeg (de helft de bovenkant ligt boven de grond) dan trek je de plant met loof en al uit de grond.

in de keuken

Na het oogsten kun je de biet een week bewaren, maar ze smaken het best direct na het oogsten. Wist je dat je ook het loof kunt eten? Heerlijk door de salade. De biet moet je eerst koken. Maak er een bietencarpaccio van, of een salade met verse kaas!