Skip to content

Bosui

HOW-To
/
/

Allium cepa

latijnse naam

Lk001

artikelnummer

groenten

categorie

maart - mei

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juni - augustus

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Bosui, de levendige smaakmaker. Snij het vers in ringetjes en besprenkel je bord er last minute mee, voor een heerlijk frisse smaak die bij bijna ieder gerecht past. Lees hieronder hoe je de bosuizaadjes zaait.

 
 

zaaien

Bosui kun je vanaf maart buiten zaaien. Het is belangrijk om niet te dik te zaaien, want later ga je de plantjes uitdunnen, hierover meer bij verzorging. Zo zaai je bosui:

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Graaf met je vinger een geul of een paar kuiltjes van 1 cm diep
  • Strooi een aantal zaadjes in de geul en bedek ze met een dun laagje moestuingrond
  • Houd de zaadjes vochtig met de plantenspuit (of regenwater)

Verzorging

Geef je plantjes iedere dag een beetje water, behalve als het regent. Na zo’n zes weken, wanneer de zaadjes ontkiemen, moet je de plantjes uitdunnen. Dit doe je door de jonge plantjes tussen de rij uit te trekken. Zorg ervoor dat er minimaal 10 centimeter zit tussen ieder bosuiplantje. Zo krijgen ze genoeg lucht, licht en voeding.

 
 

Oogsten

Bosui heeft zo’n drie maanden nodig om van zaadje uit te groeien tot de bosui die je kent uit de supermarkt. Het loof groeit boven de grond en het witte stukje waar de wortels uit groeien zit onder de grond. Je oogst bosui door het loof in één beweging uit de grond te trekken. Oogst alleen wanneer je de bosui direct opeet of maximaal een week in de koelkast gaat bewaren. Je kunt bosui prima een paar weken langer in de grond laten staan. Wordt het loof dor en droog? Oogst de bosui dan zo snel mogelijk.

in de keuken

Bosui is een echte smaakmaker in je gerecht. Je voegt het toe aan curries, soepen, salades en pasta’s. Behalve de wortels, kun je alles van de bosui eten. Bosui smaakt het lekkerst als je het vers in ringetjes snijdt en pas op het laatst toevoegt aan je gerecht. Dan blijft het loof knapperig en smaakvol.