capsicum annuum
latijnse naam
VR003
artikelnummer
groenten
categorie
maart - juni
zaaiperiode
juli - oktober
oogstperiode
Een spicy bite dat je gerecht net wat meer pit geeft. Deze cayenne peper heeft die scherpe smaak die je ervan verwacht. Ook is dit ras extra geschikt om te groeien op balkon of een klein terras; hij blijft lekker compact!
Cayenne peper is een echte zonaanbidder en heeft het graag warm. Daarom zaai je deze zaden eerst binnen in een kweekbakje op de verwarming. De kweekbakjes kun je op een speciale tray met plastic deksel zetten, of gewoon op een bord. Kies een plek op de verwarming met voldoende zonlicht. Vanaf half maart tot eind april kun je binnen zaaien, dit doe je zo:
Na 2 weken zijn de zaadjes ontkiemd tot een plantje. Vanaf dat moment mogen de kweekbakjes van de verwarming af en zet je ze in de vensterbank. Draai ze af en toe zodat ze van iedere kant zonlicht krijgen. Na 3 tot 4 weken kun je het plantje voorzichtig in een potje zetten. Dat noem je verspenen:
Vanaf 15 mei mag de cayenne peperplant naar buiten! Laat je plant eerst rustig wennen aan de buitenlucht, dit heet afharden. Neem hiervoor een week de tijd en zet de plant iedere dag een paar uur buiten op een beschutte plek, steeds wat langer. Na een week zet je je moestuintas of -bak klaar op balkon of in je tuin. Vul ‘m met biologische moestuingrond en plant je paprikaplant erin. Plaats 1 plantje per moestuintas of houd 50 cm afstand tussen de planten.
Vanaf half mei tot eind juni kun je cayenne peper buiten zaaien. Doordat je pas later in het jaar zaait, haal je er uiteindelijk minder oogst uit. Buiten zaaien doe je zo:
Vanwege zijn tropische achtergrond houdt cayenne peper enorm van warmte. Zet de plant daarom op een beschut plekje, waar veel zon komt. Is het na half mei toch nog best fris? Dan kun je de plant ook nog een paar dagen of weken (‘s nachts) binnen zetten. Houd het plantje dagelijks vochtig, maar maak de aarde niet té nat.
Het duurt zo’n 3 maanden om van zaadje uit te groeien tot plant waarvan je cayenne peper kunt oogsten. Zijn de pepers groot genoeg, dan kun je ze afknippen. Wacht hier niet te lang mee, want hoe vaker je oogst, hoe meer nieuwe pepertjes er aan de plant zullen groeien!
Cayenne peper kun je prima een paar dagen bewaren (niet in de koelkast). Je kunt ze ook drogen, om langer te bewaren. Dit ras is lekker pittig en maakt je gerecht goed spicy.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.