Skip to content

doperwt

HOW-To

Pisum Sativum

latijnse naam

PE001

artikelnummer

groenten

categorie

april - mei

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juni - juli

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Ze groeien in peulen aan een plant die minstens 40 centimeter hoog wordt. Doperwten. Zo veel lekkerder vers uit eigen moestuin, dan uit een pot of de diepvries van de supermarkt. Ontdek hoe je deze kleine groene erwtjes zaait en oogst!

 
 

zaaien

Doperwt kun je vanaf begin april tot half mei buiten zaaien. Je kunt doperwtzaden het beste eerst 3 dagen voorweken in een bakje water, zo ontkiemen ze gemakkelijker. Tijdens het voorweken komt er al een worteltje uit het zaadje.

Zo zaai je doperwt:

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Graaf met je vinger een geul of een paar kuiltjes van 2-3 cm diep
  • Leg een paar (voorgeweekte) zaden voorzichtig met het worteltje naar beneden in de geul
  • Houd de aarde vochtig met de plantenspuit (of regenwater)

verzorging

Zoek een zonnig plekje uit op je balkon of in je tuin en geef je plantjes iedere dag een beetje water, behalve als het regent. De aarde moet vochtig blijven, maar mag niet te nat worden. Na zo’n 18 tot 24 dagen zijn de zaadjes ontkiemd. Doperwt groeit omhoog en heeft na het ontkiemen een net, stokjes of hangend gaas nodig om langs te kunnen groeien. Vogels houden van jonge doperwtplanten! Heb je hier last van, hang dan wat gaas over de plant. Als de plant 35 cm hoog is kun je dit verwijderen, want dan smaken ze de vogels niet meer.

 
 

oogsten

Doperwten hebben zo’n drie tot vier maanden nodig om van zaadje uit te groeien tot een berg erwten op je bord. Doperwten groeien in peulen. Hangen er meerdere peulen aan de plant en kun je aan de vorm van de peul zien dat er ronde doperwten inzitten, dan kun je de peul afknippen.

in de keuken

Doperwtjes moeten altijd eerst gekookt worden, rauw mag je ze niet eten. Eet doperwtjes zo snel mogelijk na het oogsten, minimaal binnen 4 dagen. Dan hebben ze die lekkere zoete smaak. Doperwtjes meng je door de salade met bijvoorbeeld radijs, feta, walnoot en granaatappelpitjes. Of maak er een lekkere pesto van, met extra vierge olijfolie, peper en zout en wat Parmezaanse kaas!