Skip to content

gele paprika

HOW-To
/
/

capsicum annuum

latijnse naam

VR002

artikelnummer

groenten

categorie

maart - juni

zaaiperiode

0
zonuren per dag

augustus - oktober

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Officieel heet dit paprika-ras Yellow California Wonder. Deze gele paprika smaakt heerlijk zoet en geeft je gerecht kleur en een frisse smaak. Lees hier hoe je ‘m van zaadje tot paprikaatje laat groeien.

 
 

voorzaaien

Paprika houdt enorm van warmte en zon, het is tenslotte een tropische vrucht! Daarom zaai je deze zaden eerst binnen in een kweekbakje op de verwarming. De kweekbakjes kun je op een speciale tray met plastic deksel zetten, of gewoon op een blad of bord. Door ze op de verwarming te zetten blijven de zaadjes goed warm, wat helpt bij het ontkiemen. Zorg ook voor voldoende zonlicht. Vanaf half maart tot eind april kun je binnen zaaien, dit doe je zo:

  • Maak de vermiculiet goed vochtig en vul de kweekbakjes ermee
  • Maak in ieder bakje een klein kuiltje (5 mm diep)
  • Leg in ieder kuiltje 1 zaadje en bedek het met vermiculiet
  • Bedek de bakjes met vershoudfolie of een plastic deksel
  • Plaats de bakjes op de verwarming waar het warm en licht is
  • Wordt de grond droog, giet dan wat water in de tray of op het bord

verpotten

Na 2 weken zijn de zaadjes ontkiemd tot een plantje. Vanaf dat moment mogen de kweekbakjes van de verwarming af en zet je ze in de vensterbank. Draai ze af en toe zodat ze van iedere kant zonlicht krijgen. Na 3 tot 4 weken kun je het plantje voorzichtig in een potje zetten. Dat noem je verspenen:

  • Vul een potje met biologische moestuingrond (niet te vol)
  • Graaf een kuiltje dat net zo diep is als het kweekbakje
  • Het kweekbakje van Vertt kun je er in z’n geheel inzetten
  • Een plastic kweekbakje mag niet mee de pot in, haal hierbij het plantje er eerst voorzichtig uit
  • Plaats 1 plantje per potje
 
 

buiten zetten

Vanaf 15 mei mag de plant naar buiten! Laat je plant eerst rustig wennen aan de buitenlucht, dit heet afharden. Neem hiervoor een week de tijd en zet de plant iedere dag een paar uur buiten op een beschutte plek, iedere dag wat langer. Na een week zet je je moestuintas of -bak klaar op balkon of in je tuin. Vul ‘m met biologische moestuingrond en plant je paprikaplant erin. Plaats 1 plantje per moestuintas of houd 50 centimeter afstand tussen de plantjes.

buiten zaaien

Heb je niet binnen voorgezaaid? Dan kun je vanaf 15 mei de zaden ook direct buiten in de moestuingrond zaaien. Houd er dan wel rekening mee dat de plant nog veel moet groeien, minder lang geniet van de zomer en uiteindelijk minder oogst zal opbrengen.

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Graaf met je vinger een kuiltje van 0,5 cm diep
  • Houd 40 cm afstand tussen meerdere kuiltjes
  • Plaats 3 zaadjes per kuiltje en bedek het met wat grond
  • Houd de grond vochtig met de plantenspuit (of regenwater)
  • Er mag 1 plantje per kuiltje uitkomen. Komen er 2 of zelfs 3 uit, knip dan de kleinsten weg.
 
 

verzorging

Zet je paprikaplant op een zonnige, beschutte plek. Staat je plant na half mei buiten en is het toch nog erg fris, dan kun je de plant altijd nog een paar weken naar binnen halen en in de vensterbank zetten. Geef je plant dagelijks een klein beetje water, behalve als het regent of als de moestuingrond erg nat is. Dit ras groeit best compact, daarom is het geschikt voor het balkon en een klein terras. Wordt de plant erg hoog, plaats dan een rek of net om te helpen groeien.

oogsten

Het kost deze plant zo’n 5 tot 6 maanden om van zaadje tot gele paprika uit te groeien. Zijn je paprika’s klaar voor de oogst? Knip ze dan net boven het groene stengeltje af. Wacht niet te lang met oogsten, want zo geef je de plant weer ruimte om nieuwe vruchten, en dus meer gele paprika’s te groeien!

 
 

in de keuken

Eet je gele paprika’s zo snel mogelijk na het oogsten op. Je kunt ze prima een paar dagen (niet in de koelkast) bewaren, maar vers smaken ze natuurlijk het lekkerst. Zeker rauw, met een humus of yoghurt dip!