Skip to content

koralik tomaat

HOW-To
/
/

solanum lycopersicum

latijnse naam

VR004

artikelnummer

kruiden

categorie

maart - april

zaaiperiode

0
zonuren per dag

augustus - oktober

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

De koralik tomaat. Een klein tomaatje dat verdacht veel op de welbekende cherry tomaat lijkt. Maar dan nét een andere vorm. Heerlijk zoet en de plant groeit heel compact. Ideaal voor je balkon. Hoe je van zaadje tot tomaatje groeit lees je hier! Let op: uit ieder zaadje groeit 1 plant waar tomaatjes aan groeien.

 
 

Eerst binnen voorzaaien

Tomaten zijn tropische vruchten en houden van warmte en zon. Daarom moet je de zaadjes eerst binnen voorzaaien in een kweekbakje op de verwarming. De kweekbakjes kun je op een speciale tray met plastic deksel zetten, of gewoon op een bord. Zorg voor voldoende zonlicht. Vanaf half maart tot eind april kun je binnen zaaien, dit doe je zo:

 • Vul de kweekbakjes met vochtige vermiculiet
 • Maak in ieder bakje een klein kuiltje (5mm diep)
 • Leg in ieder kuiltje 1 zaadje en bedek het met vermiculiet
 • Bedek de bakjes met vershoudfolie of een plastic deksel
 • Plaats de bakjes op de verwarming waar het warm en licht is
 • Wordt de grond droog, giet dan wat water in de tray of op het bord

verpotten

Na 1 tot 2 weken zijn de zaadjes ontkiemd tot een plantje. Vanaf dat moment mogen de kweekbakjes van de verwarming af en zet je ze in de vensterbank. Draai ze af en toe zodat ze van iedere kant zonlicht krijgen. Na 3 tot 4 weken kun je het plantje voorzichtig in een tijdelijk potje zetten. Dat noem je verspenen:

 • Vul een potje met biologische moestuingrond (niet te vol)
 • Graaf een kuiltje dat net zo diep is als het kweekbakje
 • Het kweekbakje van Vertt kun je er in z’n geheel inzetten
 • Een plastic kweekbakje mag niet mee de pot in
 • Plaats 1 plantje per potje
 • Help het plantje eventueel rechtop staan met een sateprikker of stokje
 
 

buiten zetten

Vanaf 15 mei mag de plant naar buiten! Laat je plant eerst rustig wennen aan de buitenlucht, dit heet afharden. Neem hiervoor een week de tijd en zet de plant iedere dag een paar uur buiten op een beschutte plek, steeds wat langer. Na een week zet je je moestuintas of -bak klaar op balkon of in je tuin. Vul ‘m met biologische moestuingrond en plant je koralik tomatenplant erin. Plaats 1 plantje per moestuintas of houd 45 centimeter afstand tussen de plantjes.

verzorging

Warmte en zonlicht zijn, vanwege zijn tropische achtergrond, het allerbelangrijkst voor de koralik tomaat. Zet de plant daarom op een beschut plekje waar veel zon komt. Geef de aarde dagelijks water, maar maak het niet te nat.

 
 

oogsten

Het duurt zo’n 2 tot 3 maanden om van zaadje tot tomaatje te groeien. Zijn de tomaatjes mooi rood en rijp, dan knip je ze in trosjes af. Wacht hier niet te lang mee, want hoe vaker je oogst, hoe meer nieuwe tomaatjes de plant groeit! Zijn je tomaatjes nét niet helemaal rijp? Ook dan kun je ze afknippen en in een bakje in de vensterbank laten doorrijpen.

in de keuken

Je kunt de koralik tomaten een paar dagen bewaren. Doe dit niet in de koelkast, dat is te koud. Gebruik deze tomaatjes vers in je salade, rooster ze in de oven met lekkere kruiden of snack ze tussendoor. Om eindeloos mee te varieren!