Skip to content

mesclun sla

HOW-To
/
/

lactuca sativa

latijnse naam

SL002

artikelnummer

groenten

categorie

mei - juli

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juni - oktober

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

De slamix waar geen keuken zonder kan: mesclun sla! In deze mix vind je rode eikenbladsla, krulsla, sla-andijvie, frisée sla, radicchio en rucola. En dit is hoe je het zaait, oogst en eet.

 
 

zaaien

Vanaf eind mei kun je deze zaden rechtstreeks buiten in de moestuingrond zaaien. Dit doe je als volgt.

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Strooi er wat zaden op (dit heet breedwerpig zaaien)
  • Bedek de zaden niet met moestuingrond
  • Maak de grond vochtig met de plantenspuit (of regenwater

verzorging

Mesclun sla houdt van licht. Dat is ook de reden dat je tijdens het zaaien het zaadje niet ‘toedekt’ met grond. Dit betekent niet dat het plantje in de volle zon moet staan, halfschaduw is prima. Zodra de plantjes uitkomen en het zijn er heel veel op een klein oppervlak, kun je er eventueel wat kleine kiemplantjes tussenuit halen. Die kun je weggooien of op de composthoop leggen. Zo blijft er genoeg voedig over voor de overige plantjes.

 
 

oogsten

Na zo’n 4 weken kun je de mesclun sla oogsten. Snijd of scheur de slablaadjes boven het groeipunt af, dan kun je nog een paar keer oogsten van hetzelfde plantje.

in de keuken

Deze mesclun sla smaakt pittig, zacht en nootachtig tegelijk. Maak er een Thaise salade van, of een ander soort salade met pit. Zorg er wel voor dat je de sla alleen oogst als je het direct gaat wassen en opeten. Zo blijft het lekker vers.