Skip to content

pluksla

HOW-To
/
/

lactuca sativa

latijnse naam

SL001

artikelnummer

groenten

categorie

maart - augustus

zaaiperiode

0
zonuren per dag

mei - oktober

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Pluksla, ook wel eikenbladsla genoemd. De slasoort die de bekende zachte, gekrulde bladeren vormt. Van zaadje tot slaatje groeien duurt zo’n twee maanden. Groot voordeel van pluksla is dat je heel lang kunt plukken van de slablaadjes. Zolang het hart van de plant maar intact blijft!

 
 

zaaien

Vanaf half maart kunt je de zaden van pluksla rechtstreeks buiten in de moestuingrond zaaien. Dit doe je als volgt.

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Strooi er wat plukslazaden op (dit heet breedwerpig zaaien)
  • Bedek de zaden niet met moestuingrond
  • Maak de grond vochtig met de plantenspuit (of regenwater)

verzorging

Pluksla houdt, zoals veel slasoorten, van licht. Dat is ook de reden dat je tijdens het zaaien het zaadje niet ‘toedekt’ met grond. Dit betekent niet dat het plantje in de volle zon moet staan, halfschaduw is prima. Zodra de plantjes uitkomen en het zijn er heel veel op een klein oppervlak, kun je ze eventueel wat uitdunnen. Dit houdt in dat je er wat kleine plantjes tussenuit trekt. Die kun je weggooien of op de composthoop leggen. Zo kunnen de overige plantjes genoeg voeding tot zich nemen om tot mooie slabladen te groeien.

 
 

oogsten

Pluksla oogst je na zo’n 45 dagen. Je scheurt de blaadjes van het plantje af en kunt ze meteen wassen en eten. Zolang je alleen de slablaadjes van het slaplantje trekt bij het oogsten, en het hart intact houdt, blijft er nieuwe sla aan het plantje groeien.

in de keuken

Maak er een salade van, leg het op je hamburgerbroodje, gebruik het als garnering of stop het in de wraps! Zorg er wel voor dat je de sla alleen oogst als je het direct wast en opeet. Eet de sla zo vers mogelijk.