lactuca sativa
latijnse naam
SL001
artikelnummer
groenten
categorie
maart - augustus
zaaiperiode
mei - oktober
oogstperiode
Pluksla, ook wel eikenbladsla genoemd. De slasoort die de bekende zachte, gekrulde bladeren vormt. Van zaadje tot slaatje groeien duurt zo’n twee maanden. Groot voordeel van pluksla is dat je heel lang kunt plukken van de slablaadjes. Zolang het hart van de plant maar intact blijft!
Vanaf half maart kunt je de zaden van pluksla rechtstreeks buiten in de moestuingrond zaaien. Dit doe je als volgt.
Pluksla houdt, zoals veel slasoorten, van licht. Dat is ook de reden dat je tijdens het zaaien het zaadje niet ‘toedekt’ met grond. Dit betekent niet dat het plantje in de volle zon moet staan, halfschaduw is prima. Zodra de plantjes uitkomen en het zijn er heel veel op een klein oppervlak, kun je ze eventueel wat uitdunnen. Dit houdt in dat je er wat kleine plantjes tussenuit trekt. Die kun je weggooien of op de composthoop leggen. Zo kunnen de overige plantjes genoeg voeding tot zich nemen om tot mooie slabladen te groeien.
Pluksla oogst je na zo’n 45 dagen. Je scheurt de blaadjes van het plantje af en kunt ze meteen wassen en eten. Zolang je alleen de slablaadjes van het slaplantje trekt bij het oogsten, en het hart intact houdt, blijft er nieuwe sla aan het plantje groeien.
Maak er een salade van, leg het op je hamburgerbroodje, gebruik het als garnering of stop het in de wraps! Zorg er wel voor dat je de sla alleen oogst als je het direct wast en opeet. Eet de sla zo vers mogelijk.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.