Skip to content

radijs

HOW-To
/
/

Raphanus sativus

latijnse naam

WR002

artikelnummer

groenten

categorie

maart - augustus

zaaiperiode

0
zonuren per dag

april - september

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Radijsjes zijn niet alleen heerlijke frisse snackgroenten, ze zijn ook heel makkelijk zelf te kweken! Ideaal voor de beginnende moestuinierder. Van zaadje tot slaatje duurt maar 5 weken, lees hier hoe je dit doet.

 
 

zaaien

Radijsjes houden van groeien! Zaai daarom iedere 2 weken een beetje, zodat je het hele seizoen verse radijsjes in huis hebt en niet maar één keer een hele hoop. Zaaien kan van maart tot augustus. De radijsjes die je eerder in het seizoen zaait hebben nét wat meer smaak, omdat de plant dan nog niet te veel warmte heeft gekregen. Dit is hoe je zaait:

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Graaf er kuiltjes in van 1 cm diep, met 5 cm afstand ertussen
  • Leg in ieder kuiltje 2 zaadjes en bedek ze met grond
  • Maak de grond vochtig met de plantenspuit of (regen)water

verzorging

Uitdunnen is het belangrijkst bij radijsjes. Dit houdt in dat je de plantjes die er te veel staan, voorzichtig weghaalt. Zo krijgen de plantjes die blijven staan genoeg voeding en kunnen ze goed groeien. Uitdunnen doe je nadat de zaadjes zijn ontkiemd, na 1 tot 2 weken. Dan zie je het plantje groeien boven de grond en weet je dat de radijs onder de grond ook begint met groeien. Zorg dat de radijs minstens 5 cm afstand van zijn buurtman houdt. Geef de plantjes dagelijks een beetje water, maar maak de aarde niet te nat.

 
 

oogsten

De oogstperiode van radijsjes loopt van april tot september. Het duurt in totaal zo’n 5 tot 6 weken om van zaadje uit te groeien tot een heerlijk radijsje. Je ziet het radijsje een beetje uitsteken boven de grond, vanaf dat moment kun je het er voorzichtig uittrekken.

in de keuken

Na het oogsten kun je radijs een paar dagen bewaren, maar ze smaken het best direct na het oogsten. Wist je dat je ook het loof kunt eten? Heerlijk als salade.