Skip to content

snack komkommer

HOW-To
/
/

cucumis sativus

latijnse naam

VR001

artikelnummer

groenten

categorie

maart - juni

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juli - oktober

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Deze snack komkommer is bijzonder; het is namelijk een echte F1 soort! Dat houdt in dat hij is gekweekt om klein te blijven, zo’n 10 centimeter. Zoet en knapperig en klein genoeg om er altijd een paar mee te nemen voor onderweg.

Dit komkommerras kun je van maart tot mei binnen zaaien en na half mei buiten zaaien. Uit ieder zaadje groeit één komkommerplant waarvan je meerdere komkommers oogst.

 
 

binnen zaaien

De snack komkommer houdt van warmte en zon. Wil je in maart al beginnen met zaaien, dan moet je de zaadjes eerst binnen voorzaaien. Hier kunnen de zaadjes veilig ontkiemen tot een klein plantje.

 • Vul de kweekbakjes met vochtige vermiculiet
 • Maak in ieder bakje een klein kuiltje (5mm diep)
 • Leg in ieder kuiltje 1 zaadje en bedek het met vermiculiet
 • Bedek de bakjes met vershoudfolie of een plastic deksel
 • Plaats de bakjes op een bord of tray boven de verwarming waar het warm en licht is
 • Wordt de grond droog, giet dan wat water in de tray of op het bord

verpotten

Na 7 tot 10 dagen zijn de zaadjes ontkiemd tot een klein kiemplantje. Zo’n 4 weken later mogen de plantjes buiten in de moestuingrond gezet worden. Doe dit pas na 15 mei, dan is het warm genoeg buiten. Is het nog even wachten tot 15 mei, dan kun je het plantje in de tussentijd verpotten naar een tijdelijk klein potje in de vensterbank. Mag je plantje eindelijk naar buiten? Dan zet je het plantje in een met moestuingrond gevulde moestuintas of -bak. Het kweekbakje van Vertt kun je met plantje in z’n geheel in de aarde zetten. Plaats 1 plant per moestuintas of houd 40 centimeter afstand tussen de planten.

 
 

direct buiten zaaien

Vanaf half mei tot eind juni kun je de zaadjes van de snack komkommer ook direct buiten zaaien. Dit doe je zo:

 • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
 • Graaf met je vinger een kuiltje van 2 cm diep
 • Houd 40 cm afstand tussen meerdere kuiltjes
 • Plaats 1 zaadjes per gaatje en bedek het met wat grond
 • Houd de grond vochtig met de plantenspuit (of regenwater)

verzorging

De snack komkommer is een ware zonaanbidder. Zet daarom je moestuintas- of bak op een plek met veel zonuren. Maak de aarde dagelijks vochtig, maar niet té nat. De komkommerplant groeit omhoog. Plaats als het nodig is een stokje of rekje bij de plant, om te helpen klimmen.

 
 

oogsten

Het duurt zo’n vier maanden om van zaadje uit te groeien tot plant waar je komkommers van kunt oogsten. Er zal eerst een gele bloem aan je plant groeien, hieruit groeit de komkommer. Is die zo’n 10 cm lang, dan kun je ze plukken. De snack komkommerplant geeft één jaar oogst, maar binnen dat jaar brengt hij veel komkommers op! Oogst op tijd, zodat de plant weer ruimte krijgt om nieuwe vruchten, en dus komkommers, te groeien.

in de keuken

Verse oogst smaakt natuurlijk het beste. Is het nodig, dan kun je je snack komkommers 4 dagen bewaren. Doe dit niet in de koelkast, dat is te koud. Neem je komkommers mee als een snack voor onderweg, of eet ze bij de borrel met een humusdip. Ook heel smakelijk om tzatziki van te maken!