Skip to content

stamslaboon

HOW-To
/
/

Phaseolus Vulgaris

latijnse naam

PE002

artikelnummer

groenten

categorie

april - juli

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juli - oktober

oogstperiode

over deze zAADJES

Stamslabonen, oftewel sperzieboontjes! Stamslabonen zijn sperziebonen die laag bij de grond groeien, als een struikje. Dit ras geeft mooie donkergroene bonen. En zo zaai je ze:

 
 

voorzaaien

Stamslaboon kun je vanaf half april binnen voorzaaien. Dit houdt in dat je het zaadje eerst veilig binnen laat ontkiemen. Hiervoor heb je kweekbakjes en vermiculiet nodig. Het zaadje ontkiemt na 1 tot 2 weken.

Zo zaai je voor:

  • Maak de vermiculiet goed vochtig en vul je kweekbakje(s) ermee
  • Leg het zaadje op de vermiculiet en bedek het met een dun laagje
  • Dek je kweekbakje af met vershoudfolie of gebruik een voorzaai tray met plastic deksel
  • Zet de kweekbakjes op een warme plek waar veel zon komt, zoals de vensterbank

verpotten

Zodra de plantjes 8 tot 10 centimeter zijn, kun je ze buiten in de moestuintas of -bak planten. Doe dit pas na 15 mei, dan is het warm genoeg. Heb je het kweekbakje van Vertt gebruikt? Dan kun je het plantje met kweekbakje in de moestuingrond plaatsen. Bij een plastic bakje moet je het plantje er eerst voorzichtig uithalen.

 
 

buiten zaaien

Je kunt stamslaboon ook direct buiten zaaien. Dat kan vanaf half mei tot half juli. Dit doe je zo:

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Graaf met je vinger een geul of een paar kuiltjes van 1-2 cm diep
  • Leg de zaden in de geul, houd 5 cm afstand tussen ieder zaadje
  • Maak de aarde vochtig met de plantenspuit (of regenwater)

verzorging

De stamslaboon houdt van warmte. Zolang het warme weer en de zon deze plant warm houden, mag de aarde goed vochtig zijn. Is het echter een wat koude, natte zomer, dan moet je oppassen dat de plant niet te nat wordt. Deze plant groeit als een struik en heeft geen hulpstukken nodig om omhoog te groeien.

 
 

oogsten

Met stamslabonen heb je wel tot half oktober oogst! Zodra er een klein boontje begint te groeien aan de plant, duurt het vaak nog maar een week voordat je ze kunt oogsten. Als je sperzieboon de grootte heeft zoals je gewend bent van de supermarkt, kun je oogsten. Doe dit zo kort mogelijk op het moment dat je ze opeet, want vers zijn ze het allerlekkerst.

in de keuken

Sperziebonen moet je altijd eerst koken. Haricots verts bij je aardappels-groente-vlees is natuurlijk de allerbekendste variant. Ze smaken ook heerlijk in de goulash of in de curry. Of wok ze met wat amandelschijfjes!