Skip to content

wilde rucola

HOW-To
/
/

diplotaxis tenuifolia

latijnse naam

SL003

artikelnummer

groenten

categorie

maart - september

zaaiperiode

0
zonuren per dag

maart - december

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Wilde rucola is nét wat pittiger dan de normale variant. Het is een hele makkelijke plant, waar je meerdere jaren van kunt oogsten. Dit komt omdat het plantje uiteindelijk bloemen aan gaat maken, die veranderen in zaadpeulen en weer fungeren als zaadje in de grond. De plant zaait dus zelf nieuwe zaden voor je!

 
 

zaaien

Wilde rucola kun je een lange periode per jaar buiten zaaien.

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Strooi er wat zaden op (dit heet breedwerpig zaaien)
  • Probeer 2 cm afstand tussen de zaden te behouden
  • Bedek de zaden niet met moestuingrond
  • Maak de grond vochtig met de plantenspuit (of regenwater)

verzorging

Wilde rucola is een lichtkiemer. Dat houdt in dat de zaden direct licht nodig hebben om te ontkiemen. Vandaar dat je tijdens het zaaien het zaadje niet ‘toedekt’ met grond. De beste plek voor rucolaplantjes is gedeeltelijk in de schaduw. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Dagelijks een bakje water over je moestuintas gieten is voldoende.

 
 

oogsten

Na zo’n 4 weken kun je wilde rucola oogsten. Snijd of scheur de blaadjes boven het groeipunt van het plantje af, dan kun je nog een paar keer oogsten van hetzelfde plantje. Later gaat dit plantje bloemen aanmaken, waardoor je het jaar erop weer nieuwe wilde rucola kunt oogsten. Laat de plantjes dus staan aan het einde van het jaar!

in de keuken

Wilde rucola heeft net wat meer pit dan de ‘gewone’ rucola. Voeg het toe aan je salade voor extra smaak, maar er een pesto van, roer het door je pasta, gebruik het als garnering van een kom soep of leuk je broodje kaas ermee op.