Skip to content

wortel

HOW-To
/
/

daucus carota

latijnse naam

WR001

artikelnummer

groenten

categorie

maart - juli

zaaiperiode

0
zonuren per dag

mei - oktober

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Deze zoete zomerwortel geeft een groot gedeelte van het moestuinseizoen oogst. Je kunt de zaadjes direct buiten in de aarde zaaien. Hoe precies, dat lees je hier.

 
 

zaaien

Deze wortels kun je al vanaf half maart buiten zaaien. Start voor jou het moestuinseizoen wat later? Geen probleem, want je mag tot begin juli nog zaaien! Wortels zaai je het beste in rijen, met telkens 3 cm tussen de zaden. Houd tussen de rijen 20 afstand. Ze groeien naar beneden en hebben daarom ruimte nodig onder de grond. Daarom zou je wat zand door je moestuingrond kunnen mengen. Zaaien doe je zo:

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Maak kuiltjes met telkens 3 cm afstand ertussen
  • Leg in ieder kuiltje 2 zaden en bedek het weer met grond
  • Maak de grond goed vochtig met (regen)water

verzorging

Na 2 tot 4 weken ontkiemen de zaden. Ontkiemen er 2 zaadjes per kuiltje? Trek dan de kleinste er voorzichtig uit. Dit kleine kiemworteltje kun je prima eten! Leg het anders op de composthoop of gooi het weg. Wortelen hebben dagelijks een beetje water nodig, de grond mag niet droog worden.

 
 

oogsten

Na een paar maanden zijn de wortelen klaar om te oogsten. Het loof is dan flink gegroeid en als je wat aarde wegveegt, zie je de bovenkant van de wortel. Is deze dik genoeg, ongeveer een 50 cent muntstuk, dan kun je de wortel er voorzichtig uittrekken. Scheur het loof er na het oogsten meteen vanaf, dit kan vocht onttrekken aan de wortels.

in de keuken

Eet je wortels zo snel mogelijk, dan zijn ze het zoetst en lekkerst. Verse wortelen zijn heerlijk als rauwkost, maar je kun er natuurlijk ook heerlijke warme gerechten van maken. Denk aan worteltjes uit de oven met rozemarijn, of wortelsoep!