Skip to content

citroen-melisse

HOW-To
/
/

melissa officinalis

latijnse naam

KR002

artikelnummer

kruiden

categorie

april - juni

zaaiperiode

0
zonuren per dag

januari - december

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Citroenmelisse staat bekend als natuurgeneesmiddel. En het is een handige helper buiten! Dankzij de frisse citroengeur houdt het muggen op afstand, terwijl het juist bijen aantrekt. Win-win! Je voegt het toe aan gerechten voor een frisse smaak of zet er een lekkere kop thee van.

 
 

zaaien

Vanaf april kun je citroenmelisse buiten in de moestuingrond planten. Plant de zaden bij voorkeur in een Vertt moestuintas, dan kan het water gemakkelijk weglopen en wordt de plant niet te vochtig.

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Zet de moestuintas op een zonnige plek
  • Bedek de zaadjes met 5 mm moestuingrond
  • Maak de grond vochtig met (regen)water

verzorging

Zet je citroenmelisseplant op een halfzonnige plek. Zorg ervoor dat het plantje in een pot zit waar het water uit kan weglopen of gebruik de Vertt moestuintas. Geef dagelijks een beetje water, de plant mag niet uitdrogen. In de winter sterven de bovenste delen van de plant af. Maar, laat je plantje gewoon staan, in het voorjaar leeft citroenmelisse weer helemaal op!

 
 

oogsten

Groeien er al blaadjes aan je plantje? Dan kun je oogsten. Knip of scheur de hoeveelheid citroenmelisseblaadjes die je in je thee of gerecht wilt gebruiken.

in de keuken

Gebruik citroenmelisse om thee van te trekken. Op internet vind je tal van lichamelijke voordelen die dit kruid met zich meebrengt. Ook kun je de frisse citroensmaak toevoegen aan soep, vis en -vleesgerechten. Doe dit pas op het laatst en laat de citroenmelisse niet meekoken. Dan behouden de blaadjes hun frisse smaak.