Skip to content

ITALIAANSE BASILICUM

HOW-To
/
/

ocimum basilicum

latijnse naam

KR001

artikelnummer

kruiden

categorie

april - augustus

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juli - september

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Basilicum Italiano Genovese. De sprekende, lichtgroene blaadjes zie (en ruik) je al van ver. Deze typische kruidige smaak met het zoete aroma is een fijne toevoeging aan je warme en koude gerechten. Lees hier hoe je dit plantje teelt.

 
 

binnen voorzaaien

Basilicum zaai je eerst binnen voor. Dat houdt in dat je het zaadje binnen laat ontkiemen tot een klein plantje en daarna pas buiten in de aarde zet. Direct buiten zaaien is te koud voor dit plantje. Voorzaaien doe je in een kweekbakje in de vensterbank vanaf half april.

  • Vul het kweekbakje met vochtige vermiculiet
  • Leg het zaadje op de vermiculiet en druk het voorzichtig aan
  • Bedek het zaadje niet met de aarde
  • Plaats het bakje in de vensterbank waar het veel licht krijgt
  • Houd het zaadje vochtig met de plantenspuit

Na 7 tot 21 dagen is het zaadje ontkiemd. Eerst groeien er twee kiemblaadjes aan, daarna volgen de basilicumblaadjes. Zodra het plantje 2 basilicumblaadjes heeft, is het tijd om te gaan verpotten (ook wel verspenen genoemd) naar de moestuingrond buiten. Let op: doe dit pas vanaf half mei, zodra er geen kans meer op nachtvorst bestaat.

verpotten

Heb je het Vertt biologisch afbreekbare kweekbakje gebruikt om mee voor te zaaien? Dan kun je het plantje rechtstreeks met kweekbakje in de moestuingrond plaatsen. Gebruik je een plastic kweekbakje, dan moet je het plantje er eerst heel voorzichtig uithalen.

  • Vul je Vertt moestuintas met biologische moestuingrond
  • Maak een kuiltje in het midden dat even diep is als je kweekbakje
  • Zet het kweekbakje met het plantje in de aarde
 
 

verzorging

Zet je basilicumplantje op een zonnige, beschutte plek. Zorg ervoor dat het plantje in een pot zit waar het water uit kan weglopen of gebruik hiervoor de Vertt moestuintas. Geef dagelijks een beetje water, de plant mag niet uitdrogen. Je kunt er ook voor kiezen om het plantje binnen te houden. Zorg dan voor een binnenpot of zet het op een schoteltje.

oogsten

Zodra er meerdere blaadjes aan je plantje groeien, kun je oogsten. Pluk het blad vanaf de top, zodat de rest van het plantje goed kan doorgroeien. Basilicum is een eenjarige plant. Dat houdt in dat je er een jaar lang meerdere malen oogst uit kunt halen. Na een jaar is het plantje ‘op’ en kun je weer een nieuwe zaaien.

 
 

in de keuken

Basilicum smaakt heerlijk bij tomaat en kaas. Gebruik het om verse groene pesto van te maken, met wat biologische extra vierge olijfolie, knoflook, Parmezaanse kaas en wat peper en zout. Of geef je tomatensoep of pastasaus wat extra pit (en kleur) met een paar basilicumblaadjes. Ook lekker: fijngehakt door de rauwkostsalade of als garnering op je boterham met humus of zuivelspread. Je kunt het blad vers gebruiken, maar je kunt het ook invriezen of drogen. Heb je je kruiden gedroogd, bewaar ze dan altijd in een afgesloten pot. Zo blijven ze lang goed!