Skip to content

krulpeterselie

HOW-To
/
/

petroselinium crispum

latijnse naam

KR003

artikelnummer

kruiden

categorie

maart - augustus

zaaiperiode

0
zonuren per dag

juli - september

oogstperiode

OVER DEZE ZAADJES

Deze krullende groene kruidenplant heeft een mildere smaakt dan de platte variant. Krulpeterselie is zo veel meer dan alleen garnering. Lees hier hoe je het teelt!

 
 

zaaien

Vanaf half maart tot augustus kun je krulpeterselie buiten in de moestuingrond zaaien. Om de zaadjes te helpen bij het ontkiemen, kun je ze eerst een nacht in water laten weken. Zaai de zaden bij voorkeur in een Vertt moestuintas, dan kan het water gemakkelijk weglopen en wordt de plant niet te vochtig.

  • Vul een moestuintas of -bak met biologische moestuingrond
  • Leg het zaadje op de moestuingrond en bedek het met 3mm moestuingrond
  • Maak de grond nat en pas op dat het zaadje niet wegdrijft

verzorging

Zet je peterselieplantje op een halfzonnige plek. Zorg ervoor dat het plantje in een pot zit waar het water uit kan weglopen of gebruik de Vertt moestuintas. Geef dagelijks een beetje water, de plant mag niet uitdrogen.

 
 

oogsten

Krulpeterselie is een tweejarige plant. Dat houdt in dat je er twee jaar lang meerdere malen oogst uit kunt halen. Na twee jaar is het plantje ‘op’ en kun je weer een nieuwe zaaien. Knip de hoeveelheid peterselie die je in je gerecht wilt gebruiken af met een scherpe schaar of mesje.

in de keuken

Je kunt krulpeterselie vers gebruiken, maar je kunt het ook invriezen of drogen. Heb je je kruiden gedroogd, bewaar ze dan altijd in een afgesloten pot, zo blijven ze lang goed. Je kunt krulpeterselie als subtiele smaakversterker aan gerechten toevoegen. Fijngehakt door de saus of als kruiden bij vis of vlees. Of maak er een kruidige pesto van! Krulpeterselie kun je natuurlijk ook als garnering gebruiken om je soep wat op te leuken of je salade meer kleur te geven.